BiH uvozi na tone mesa, a izvozi na kašičicu

Za sedam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno meso vrijedno više od 262,5 miliona KM, dok je izvoz u istom periodu jedva premašio 30,2 miliona KM, što je prema riječima proizvođača domaću proizvodnju dovelo na ivicu propasti.

Da BiH uvozi na tone mesa, a izvozi na kašičicu potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prema kojima je od januara do kraja jula na domaće tržište stiglo 44,5 miliona kilograma mesa, dok je u istom periodu iz BiH na inostrana tržišta plasirano svega 5,7 miliona kilograma mesa. Iz toga proizilazi da na svaki izvezeni kilogram uvezemo skoro osam kilograma mesa.

Podaci UIO pokazuju da je BiH za sedam mjeseci ove godine najviše uvezla goveđeg mesa i to 16,4 miliona kilograma, čija je vrijednost 136,1 milion maraka. Na drugom mjestu je uvoz svinjetine, jer je na domaće tržište tokom ove godine iz inostranstva stiglo 8,7 miliona kilograma tog mesa, u vrijednosti većoj od 39,6 miliona KM.

Podaci pokazuju da je BiH u tom periodu na strano tržište plasirala 5,7 miliona kilograma mesa, u vrijednosti većoj od 30,2 miliona maraka. Najviše se izvozilo meso patke, guske, ćurke.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS Mišo Maljčić rekao je za Glas Srpske da se na tržištu nalazi 90 odsto uvoznog mesa.

U RS nikad manji tov nije bio, a uvoz je toliko uzeo maha da proizvodnja gubi smisao. Osim toga, stočni fond je veoma pao, da se više ne može pronaći prase za pečenicu – rekao je Maljčić.

Cijena prasića po kilogramu žive vage, kako kaže, kreće od 3,20 KM plus PDV, te na pijacama do 4,20 KM.

Mahom ljudi traže da im se zakolje i istranžira meso pa spremaju za zamrzivač, tako se radilo i prije desetak godina – kazao je Maljčić.

Da se osjeti kriza, potvrđuju i u mesnicama širom bh. entiteta gdje ističu da im je promet pao za oko 30 odsto i da građani gledaju u svaki gram.

Prošla godina

Podaci UIO BiH pokazuju da je BiH tokom cijele prošle godine uvezla 83,7 miliona kilograma mesa u vrijednosti od 398,3 miliona maraka, a i tada je prednjačilo goveđe meso.

Kada je riječ o izvozu, tokom 2021. na strano tržište plasirano je 7,7 miliona kilograma mesa, vrijednog od 32,4 miliona maraka – pokazuju podaci UIO.

RADIO BET/IZVOR:HAYAT

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy