Biden će ove sedmice posjetiti Bruxelles i Varšavu

Američki predsjednik Joe Biden svom je ovosedmičnom putovanju u Evropu dodao i posjetu Poljskoj radi hitnih razgovora s NATO-om i evropskim saveznicima, dok ruske snage i dalje granatiraju gradove i zarobljavaju civile u Ukrajini.

Biden će prvo otputovati u Bruxelles, a zatim u Poljsku kako bi se sastao s tamošnjim čelnicima, rekla je u nedjelju navečer glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Poljska je ključni saveznik u ukrajinskoj krizi. U Poljskoj se nalaze hiljade američkih vojnika i prima više ljudi koji bježe od rata u Ukrajini, više od 2 miliona, nego bilo koja druga država usred najveće evropske izbjegličke krize u posljednjih nekoliko desetljeća.

– Biden će otputovati u Varšavu na bilateralni sastanak s predsjednikom Andrzejem Dudom koji je zakazan za subotu. Biden će razgovarati o odgovoru SAD-a, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, na “humanitarnu krizu i krizu ljudskih prava koju je stvorio neopravdani i ničim izazvan rat Rusije protiv Ukrajine – rekla je Psaki, prenosi Associated Press.

U ponedjeljak uoči svog putovanja, Biden će razgovarati o ratu u Ukrajini s evropskim čelnicima. Očekuje se da će u tom razgovoru učestvovati francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski premijer Mario Draghi i britanski premijer Boris Johnson, saopćila je u nedjelju Bijela kuća.

RADIO BET/IZVOR: FENA

Author: Milton Mccoy