Belgijanci s automobilima krenuli na protest u Brisel

Stotine Belgijanaca s automobilima, kamper vozilima i kamionima, koji su učestvovali u konvoju protesta protiv propisa Covid-19, krenuli su prema Briselu u ponedjeljak, gdje su belgijski zvaničnici već zabranili demonstracije nakon pokušaja protesta u Parizu.

Belgijske vlasti zabranile su sve demonstracije u glavnom gradu s “motornim vozilima” i saopćile da su poduzele mjere kako bi spriječile blokiranje regije Brisela.

Briselska policija objavila je na društvenim mrežama upozorenje da su protesti sa vozilima zabranjeni, savjetujući da se u glavni grad ne putuje automobilom, usmjeravajući konvoje ka parkingu na periferiji grada, javlja France 24.

Današnji protest je jedan od nekoliko širom svijeta inspirisanih sukobom kamiondžija s vlastima u Kanadi.

U kampu na parkingu u blizini Lila, demonstranti su mahali francuskim zastavama i skandirali “Nećemo odustati” i “Sloboda, sloboda”.

– Ići ćemo u Brisel da pokušamo da to blokiramo, da se borimo protiv ove politike trajne kontrole – rekao je Jean-Pierre Schmit, nezaposleni 58-godišnjak koji je došao iz Toulousea.

Najnoviji samoproglašeni “konvoj slobode” formiran je nakon što je 97 ljudi uhapšeno tokom vikenda u Parizu, gdje su hiljade demonstranata prkosile zabrani pokušaja blokade francuske prijestolnice.

U Francuskoj su demonstranti protestovali protiv “propusnice za vakcinu” potrebnu za ulazak u restorane, kafiće i mnoga druga javna mjesta koja su implementirana kao dio akcije vakcinacije predsjednika Emmanuela Macrona.

RADIO BET/IZVOR: FENA

Author: Milton Mccoy