Bavrka: Sa 20 miliona KM za robne rezerve u Budžetu FBiH, nema razloga za strah

Početkom naredne sedmice u Parlamentu FBiH planirano usvajanje Budžeta za ovu godinu.

Radi se o najvećem budžetu u historiji većeg bh. entiteta ‘teškom oko 5,6 milijardi KM.

Za ublažavanje posljedica poskupljenja osnovnih životnih namirnica, Vlada Federacije BiH je u predloženom Budžetu FBiH, planirala 20 miliona KM za Federalnu direkciju robnih rezervi. Radi se o deset puta većem izdvajanju za u odnosu na sve ranije godine. Naime, raniji budžeti za ovu instituciju iznosili su dva miliona KM.

Direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka kaže da u Federaciji BiH trenutno na rezervama ima dostupnih roba u vrijednosti od 30 miliona KM.

– Uz dodatnih 20 miliona KM predloženih u budžetu, stanovništvo Federacije nema razloga za strah. Vlada Federacije zajedno sa Federalnom direkcijom robnih rezervi preduzela mjere i aktivnosti na donošenju plana da se pomogne građanima u zaustavljanju rasta cijena, prvenstveno, brašna, ali i ostalih osnovnih životnih namirnica. Sa postojećim zalihama pšenice, Federacija ima dovoljno brašna koje bi se proizvelo za četiri mjeseca, a to znači do naredne žetve pšenice. Brašna neće nestati i građane niko ne treba strašiti povećanjima njegovih cijena, kaže direktor Bavrka.

On dodaje da je olakšavajuća okolnost i činjenica da je Vlada FBiH u ovogodišnjem budžetu za resor poljoprivredne proizvodnje predvidjela za budžet veći od 100 miliona KM. Zato je, kaže, važno usvojiti Prijedlog budžeta na Federalnom parlamentu.

– Također, imamo za sada tendenciju pada cijena pšenice na tržištu. Usvajanjem budžeta za ovu godinu, mi ćemo biti obavezani na promptno djelovanje i nadamo se da će on biti usvojen uskoro u Parlamentu FBiH, poručuje je Bavrka.

Istakao je i da u svim ovim pronalaženjima načina da se zaštite građani od udara na njihovu egzistenciju, svi u sistemu moraju reagirati, od lanca funkcioniranja javno – privatnog partnerstva do doprinosa koje može dati Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH.

– Jedan od poteza može biti i da se na police tržnih centara stave, naprimjer, desetkilogramska pakovanja brašna na kojima će pisati: “Subvencionirano brašno od Vlade FBiH”. No, tu se moramo zaštititi od mogućih zloupotreba sa strane i donijeti najbolje mehanizme da budemo sigurni da će to brašno biti stavljeno na raspolaganje isključivo građanima Federacije. Također, u tom slučaju moramo onemogućiti pojedine velike proizvođače, pekare, da ne pokupuju te zalihe i proizvod ponovno prodaju po skupljoj cijeni, navodi direktor Federalne direkcije robnih rezervi.

Također je dodao je da ne može iznositi detalje o zalihama jer, kao i u svakoj drugoj zemlji, i prema Zakonu o robnim rezervama FBiH, planovi, programi, nabavke, poslovanje u okviru Federalne direkcije robnih rezervi nose oznaku državne tajne.

– No, siguran sam da usvajanjem budžeta i uz opredjeljenje koje je iskazala Vlada FBiH, možemo izaći što bezbolnije iz ove krize izazvane poskupljenjima na globalnom nivou, poručuje Bavrka.

RADIO BET/IZVOR:Vijesti.ba

 

Author: Milton Mccoy