Amerika odobrila veliku prodaju oružja Tajvanu, Kina najavila odgovor

Američki State Department odobrio je potencijalnu prodaju vojne opreme Tajvanu u vrijednosti od 1,1 milijardu dolara, uključujući 60 protubrodskih projektila i 100 projektila zrak-zrak, a Kina prijeti da će poduzeti protumjere.

Pentagon je u petak najavio paket nakon agresivnih kineskih vojnih vježbi oko Tajvana do kojih je došlo poslije posjete otoku prošlog mjeseca predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, najviše rangirane američke dužnosnice koja je putovala u Taipei u posljednjih nekoliko godina.

Prodaja uključuje rakete Sidewinder, koje se mogu koristiti za misije zrak-zrak i napade na tlu, po cijeni od oko 85,6 miliona dolara, protubrodske rakete Harpoon po procijenjenoj cijeni od 355 miliona dolara i podršku tajvanskom programu nadzornog radara za 665,4 miliona dolara, objavila je Pentagonova agencija za odbrambenu i sigurnosnu saradnju (DSCA).

Liu Pengyu, glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu, rekao je u izjavi da moguća prodaja oružja “ozbiljno ugrožava kinesko-američke odnose te mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza”.

“Kina će odlučno poduzeti legitimne i potrebne protumjere u svjetlu razvoja situacije”, rekao je.

Administracija predsjednika Joea Bidena rekla je da se paket razmatra već neko vrijeme i da je razvijen u dogovoru s tajvanskim i američkim zakonodavcima.

“Dok NR Kina nastavlja povećavati pritisak na Tajvan, uključujući kroz pojačanu vojnu zračnu i pomorsku prisutnost oko Tajvana, i pokušava promijeniti status quo u Tajvanskom moreuzu, mi Tajvanu pružamo ono što mu je potrebno da zadrži svoju samostalnu moć odbrambenih sposobnosti”, rekla je Laura Rosenberger, viša direktorica Bijele kuće za Kinu i Tajvan.

RADIO BET/IZVOR:Klix.ba

Author: Milton Mccoy