10 namirnica koje najviše iritiraju želudac

Želudac treba tretirati kao Ferrari, a ne kao bure, kažu stručnjaci, jer kada tijelo dobija pravo “gorivo” radiće efikasnije.

Organizmu treba obezbijediti zdravu ishranu, uz pravu mješavinu ugljenih hidrata, masti, proteina, vode, soli, vitamina i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, a sve su to uslovi koji će sprečiti probavne smetnje.

Hrana nam obezbjeđuje neophodne hranljive materije, daje nam energiju i čak može da nam pomogne da se odbranimo od bolesti. Ali, te prednosti ne važe za sve namirnice. U stvari, u nekim slučajevima je sasvim suprotan efekat – određene namirnice zapravo mogu da izazovu zdravstvene probleme, upale, iritacije i iscrpe nam energiju. Najgore od svega je što konzumiranje određene hrane u većim količinama može da optereti jednog od glavnih igrača u procesu varenja – želudac.

Ovih 10 namirnica smatraju se najgorim za stomak, izazivaju nadimanje i otežavaju varenje.

1. Pržena hrana

Pržena hrana sadrži mnogo masti i može da izazove dijareju. Bogati umaci, masni komadi mesa, namazi od putera i kajmak takođe mogu da izazovu probleme. Stručnjaci preporučuju da se pržena hrana zameni pečenom i laganim sosevima, koji sadrže povrće umjesto putera ili kajmaka.

2. Citrusi

Budući da su bogati vlaknima i kiseli su, nekim ljudima citrusi mogu da iritiraju želudac. Izbjegavajte pomorandže, grejpfrut i drugo citrusno voće ako imate problema sa stomakom.

3.  Vještački šećer

Ukoliko koristet previše žvakaćih guma bez šećera, napravljene sa sorbitolom, možete da dobijete grčeve i dijareju. Hrana napravljena sa ovim vještačkim zaslađivačem može izazvati te probleme. Američka Uprava za hranu i lijekove FDA upozorava da možete da dobijete dijareju ako jedete 50 ili više grama sorbitola dnevno, iako čak i mnogo manje količine navodno izazivaju probleme nekim ljudima.

4. Previše vlakana

Hrana bogata zdravim ugljenim hidratima, poput integralnih žitarica i povrća, dobra je za varenje. Ali, ako počnete da ih jedete mnogo, vaš probavni sistem može da ima problema sa prilagođavanjem. Rezultat toga su gasovi i nadimanje. Zato postepeno povećavajte količinu vlakana koju jedete.

5. Pasulj

Pasulj je prepun zdravih proteina i vlakana, ali takođe sadrži i teško svarljive šećere koji izazivaju gasove i grčeve, a naše tijelo nema enzime koji bi mogli da ih razgrade. Zato taj posao preuzimaje bakterije u našim crijevima, ispuštajući pti tome gasove. Zbog toga se savjetuje da se pasulj potopi u vodu najmanje 4 sata prije kuvanja kako bi se oslobodio nekih problematičnih šećera.

6. Kupus i njegovi “rođaci”

Povrće iz porodice krstašica, poput brokolija i kupusa, sadrži iste šećere kao i pasulj zbog kojih se u želucu staraju gasovi. Ovo povrće takođe je bogato vlaknima što ga može učiniti teškim za varenje. Ove namirnice mnogo lakše je svariti ako se jedu sirove, nego kuvane, pa umesto da kuvate sladak kupus, pojedite salatu od svježeg kupusa.

7. Fruktoza

Hrana zaslađena fruktozom, kao što su gazirani napici, slatkiši, voćni sokovi, peciva… nekim ljudima uopšte ne prija jer je teško vare, što može da uzrokuje dijareju, nadimanje i grčeve.

8. Začinjena hrana

Neki ljudi dobiju probavne smetnje ili žgaravicu nakon što pojedu začinjenu hranu, posebno kada je u pitanju obilan obrok. Studije pokazuju da ljuti sastojak čili papričica, nazvan kapsaicin, može da bude glavni krivac za ove probleme.

9. Mliječni proizvodi

Ukoliko primijetite da mliječni proizvodi izazivaju dijareju, nadimanje i gasove nakon konzumacije, možda je u pitanju netolerancija na laktozu. To znači da nemate enzim koji vari šećer u mlijeku i drugim oblicima mlečnih proizvoda. Ljekari preporučuju izbjegavanje takve hrane ili korišćenje pilule koja sadrži enzim koji nedostaje.

10. Pepermint

Ova rashlađujuća namirnica može da opusti mišiće na vrhu stomaka, što uzrokuje da se hrana vrati u jednjak. A ako se to dešava često žgaravica je sjledeći problem koji slijedi. Slično se dešava i usljed konzumacije čokolade ili kafe. Stručnjaci kažu da je moguće smanjiti pritisak koji gura hranu nazad iz želuca u jednjak ako čovjek skine višak kilograma, jede manje porcije i ne leži nakon jela.

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy